Fascinatia bijuteriilor indiene

Istoria bijuteriilor indiene a inspirat designeri contemporani sa introduca stiluri unice si complicate in realizarea bijuteriilor moderne.

Printre multe civilizatii care au practicat arta de fabricare a bijuteriilor, India a reusit sa se remarce ca unul dintre locurile cele mai inovatoare si coerente, unde formele de arta au primit o dezvoltare neintrerupta de peste 5000 de ani. India a reusit sa ramana consecventa indiferent de schimbarile politice si culturale, pana la punctul in care fabricarea bijuteriilor a devenit in stransa legatura cu religia si modul de viata.

bijuterii india
sursa foto: pixabay.com

Utilizarea bijuteriilor in India a fost intotdeauna integrata in viata de zi cu zi. Oamenii au imbratisat traditia de a-si decora trupul pentru diferite ocazii publice sau religioase. In timp ce, conducatorii si regii au incercat sa se prezinte ca niste zei si purtau haine acoperite aproape in intregime de pietre pretioase si aur. Una dintre bijuteriile cele mai apreciate in toata India a fost amuleta Navaratna, purtata de maharajahi . Aceasta avea noua pietre pretioase in structura sa (diamant, perla, rubin, safir, smarald, topaz, pisica ochi, coral, si hiacint).

Inca de la nasterea civilizatiei indiene, in urma cu aproximativ 8 mii de ani, populatia ei se impodobeabea cu diverse obiecte decorative. Pe masura ce timpul a trecut si noi tehnologii pentru extragerea si prelucrarea materiilor prime au devenit disponibile, bratarile brute si amuletele realizate din coji si argila au fost schimbate cu materiale mai durabile. Acum aproximativ 5000 de ani, arta de producere a bijuteriilor a inceput sa se raspandeasca si de atunci India a devenit una dintre cele mai mari producatoare de bijuterii din lume.

bijuterii india3
sursa foto: pixabay.com

Sustinuti de resurse aproape fara sfarsit de materiale pretioase, cum ar fi aur, argint, cupru, fildes, coral, rubin, safir, agat si diamante (fiind primi care au gasit o modalitate de a le extrage), indienii au fost capabili sa produca bijuterii care au utilizat atat stiluri proprii, cat si din strainatate.

Designul initial a fos influentat de modelele grecesti, cunoscand o schimbare odata cu venirea dinastiei Song, care a preferat sa se concentreze pe aur si pietre pretioase. Domnia lui Akhbar a adus influente iraniene si Hinduy. Astfel designul traditional indian a fost supus tot timpul schimbarilor.

Bijuteriile indiene au jucat un rol esential si in evidentierea frumusetii diferitelor forme de dans populare in India, cum ar fi kuchipudi, kathak si bharatnatyam. Dansatorii care performeaza capata un aspect rafinat datorita faptului ca sunt ornamentati cu bijuterii scantaietoare. Exista piese de bijuterii pentru aproape fiecare parte a corpului unei femei. Pornind de la par pana la degetele de la picior, bijuteriile subliniaza frumusetea femeilor indiene.

bijuterii india2
sursa foto: pixabay,com

In India, bijuteria nu are doar o valoare traditionala si estetica, de asemenea, este considerata ca o sursa de securitate in vremuri de criza financiara. Cantitatea de bijuterii detinuta de o femeie reflecta si statutul ei. Frumusetea bijuteriilor indiene consta in unicitatea designului si eforturile depuse pentru punerea in practica a unor desene complicate.

Bijuteriile traditionale indiene au fost intotdeauna destul de grele, compuse din piese de aur voluminoase. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, bijuteriile contemporane au devenit mai usoare in greutate castigand popularitate in randul femeilor indiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>