Perlele reprezinta un simbol al rafinamentului si elegantei

Posibilitatile de creatie oferite de perle designerilor sunt nelimitate, iar gratie frumusetii lor fara varsta acestea s-au bucurat mereu de aprecierea cumparatorilor din intreaga lume.

sirag perlesursa foto: pixabay.com

Un simbol al bogatiei, statutului si chiar o forma de moneda,  perle nu s-au demodata niciodata. Iar cand  au inceput sa fie cultivate, sau chiar falsificate, reputatia acestora a ramas neafectata. Rare, unice si misteriose aceste pietre pretioase ne fascineaza de secole.

Perle sunt apreciate si colectate de mai bine de 4000 de ani, oferindu-le titlul de cea mai veche nestemata din lume. Descoperirea lor nu poate fi atribuita unei anumite persoane, dar se crede ca au fost descoperite de cei care cautau hrana de-a lungul litoralului. Stim ca au fost purtate ca o forma de podoaba de milenii, datorita unui fragment de bijuterie cu perla gasit in sarcofagul unei printese persane, care dateaza din 420 i.Hr. si este acum expus la Luvru din Paris.

tipuri de perlesursa foto: pixabay.com

Datorita formelor lor foarte diverse, perlele sunt niste geme fascinante pentru bijutieri. Forma unei perle depinde de tipul de molusca in care a crescut si de modul cum molusca a reactionat la introducerea nucleului.

Clasificarea perlelor:

1.Perle naturale

Perlele naturale sau „salbatice”, sunt accidentale si foarte rare (1 la 1 000). Acestea iau nastere atunci cand intre cochilie si manta patrunde un corp strain, de obicei un parazit micro-organic sau un fir de nisip.

perlasursa foto: pixabay.com

2.Perle de cultura

Sunt considerate tot perle naturale (perle naturale de cultura) create prin acelasi proces ca si perlele salbatice, dar productia lor este indusa de catre producatori. Marea majoritate a perlelor disponibile astazi sunt de cultura.

3.Perle artificiale

Perlele artificiale sau sintetice sunt cele mai ieftine si usor de identificat. Perlele artificiale sunt toate de exact aceeasi marime, ceea ce este imposibil in cazul perlelor naturale sau perlelor naturale de cultura.

In Europa medievala, doar membrii familiilor regale si inalta nobilime aveau dreptul sa poarte perle – prin lege. Femeile purtau perle delicate, iar cavalerii considerau ca acestea le aduc noroc in lupta.

Kokichi Mikimoto a creat prima perla de cultura din lume, in 1893, prin introducerea manuala a unei substante iritante intr-o scoica pentru a o stimula sa formeze o perla. In anul 1935, existau 350 ferme de perle in Japonia, care produceau 10 milioane de perle de cultura pe an, cu toate ca Mikimoto a trebuit sa se apere in mod constant impotriva acuzatiilor ca perlele sale nu erau “reale”.

Dovezile stiintifice au dovedit contrariul; perlele cultivate au exact aceleasi proprietati ca si cele formate in paturile de mare adancime, singura diferenta este ca acestea au o mana de ajutor la inceperea procesului natural.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>