Recomandari de carti pentru pasionatele de bijuterii – partea I

20th-century-jewelers-and-icons-of-style

20th Century Jewelry & the Icons of Style Hardcover – autori Stefano Papi si Alexandra Rhodes  

Contureaza grupul extraordinar de femei care au influentat stiluri in design-ul de bijuterii dupa Primul Razboi Mondial. Timp de secole colectarea de pietre pretioase si bijuterii de moda de la ele a fost beneficiul exclusiv a regilor/ reginelor, papilor si maharajahilor. In urma Primului Razboi Mondial a aparut un grup extraordinar de femei care a avut mijloacele de a se impodobi cu stralucitoare bratari, inele, coliere, cercei, diademe si brose.

Aceasta carte prezinta povestea a unsprezece femei pline de farmec, care au adunat aceste colectii uimitoare la mijlocul secolului al XX-lea. Caderea monarhiilor europene a prilejuit trecerea  bijuteriilor regale in mainile unei noi elite sociale. Femeile din epoca si-au tuns parul, purtau haine lejere si aveau o mai mare libertate decat inainte de razboi. Schimbarea in moda a dus la un nou stil de bijuterii, fiind create noi colectii.

Printre aceste femei influente se numara mostenitoarea Woolworth – Barbara Hutton, Ducesa de Windsor, vedeta de film Merle Oberon si marea diva Maria Callas. Au fost de asemenea figuri mai putin cunoscute, cum ar fi misteriosa si frumosa Nina Dyer a carei soti au fost Baron von Thyssen si Printul Sadruddin Aga Khan. Cartea aduce la viata lumea in care aceste femei traiau – iahturi elegante, petreceri exclusiviste – si descrie in detaliu bijuteriile si maestrii bijutieri (Cartier, Van Cleef & Arpels si Harry Winston).

300 ilustratii in culori si alb-negru

SuzanneBelperron-COVER

Suzanne Belperron - autori Sylvie Raulet ; Olivier Baroin

Suzanne Belperron a fost unul dintre designerii de bijuterii cei mai talentati si influenti ai secolului 20. Inspirati de descoperirea arhivelor personale in 2007, autorii acestei carti au creat primul volum dedicat vietii si lucrarilor acestui bijutier parizian renumit.

In 1919 Belperron a fost angajata ca producator de model si designer de Germaine Boivin. Ea a contribuit enorm la succesul Maison René Boivin, dar in 1932 a decis sa paraseasca compania. Impreuna cu asociatul ei Bernard Herz, un dealer cunoscut de pietre pretioase si perle, a gasit libertatea de a respinge design-ul traditional de bijuterii. Fascinata de pietrele colorate, indiferent de valoarea lor, ea a creat piese extrem de inovatoare, dintre care majoritatea erau rigide si fixate in platina. Bijuteriile ei a fost atat de originale, incat aceasta nu si-a semnat piesele, insistand ca “stilul meu e semnatura mea”.

Intr-adevar, stilul avangardist al lui Belperron a fost adorat fashionistele vremii. Lucrarile ei au aparut frecvent in Harper’s Bazaar si Vogue, iar clientela includea aristocrati, precum si bancheri, designeri de moda, intelectuali si stele americane de film. Ducele de Windsor, Elsa Schiaparelli, Nina Ricci, Colette, Malet Stevens, Ganna Walska, și Gary Cooper sunt cunoscute pentru a fi frecventat atelierul parizian a lui Belperron.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>