Ingrijirea bijuteriilor

Oxidarea

Argintul este un metal foarte predispus la oxidare adica la o reactie chimica intre argint si oxigen, care, daca nu este protejat, formeaza foarte usor acea culoare inchisa ce acopera culoarea si stralucirea argintului.

Prin urmare trebuie sa puneti bine bijuteriile din argint daca nu le folositi des, astfel incat acestea sa nu fie in contact cu aerul; in cutiutele speciale. Acest fenomen se poate petrece la intervale diferite, in functie de cat de des este purtata respectiva bijuterie si de cat de mult intra in contact cu hainele şi cu pielea.

Daca doriti sa curatati o bijuterie oxidata, folositi lavete special pentru curatarea bijuteriilor, un burete moale sau un tampon demachiant din bumbac cu un strop de spirt (doar pe partea care contine argint, nu folositi spirt pe partea colorata cu email) pentru a indeparta cu grija petele de grasime sau murdarie. Nu apasati prea tare si nu folositi suprafete corozive sau solventi.

Ati putea fi tentant sa folositi pasta de dinti, bicarbonat de sodiu sau ceva similar pentru curatarea bijuteriilor, dar nu este recomandat, deoarece acest lucru poate provoca daune de durata. De exemplu, pasta de dinti este abraziv s bicarbonatul de sodiu este acid; ambele vor afecta suprafata de metale prețioase. 

Suprafetele colorate - emailate

Pentru colorarea suprafetelor folosim un email rezistent, cu uscare la rece. Nu purtati bijuterii colorate cu email in timp ce va dati cu crema, cand spalati vasele sau utilizati solventi si detergenti. Evitati curatarea lor cu solventi sau materiale abrazive. Recomand curatarea cu apa calduta si o discheta demachianta de bumbac pentru eliminarea unor eventuale pete de murdarie, dar cel mai bine este sa nu interveniti deloc.

Evitati contactul cu parfum sau alte spray-uri.